Owoce są niskokaloryczne, zdrowe i smaczne, dlatego warto po nie sięgać. Szczególnie polecane są te świeże zerwane prosto z krzaka lub drzewa. Owoce to zdrowa przekąska dla każdego. Bardzo często podawane są więc na imprezach i eleganckich przyjęciach. Rodzi się jednak pytanie, jak ładnie podąć owoce na stół? Jak ułożyć owoce na paterze, aby prezentowały się wyjątkowo, a nasi goście chętnie się nimi częstowali? Przeczytaj tekst, a dowiesz się jak podać owoce na imprezie i jak ułożyć owoce na paterze czy talerzu w efektowny i elegancki sposób.
Jak podać owoce na imprezie?
Bardzo często na imprezie serwujemy owocowe przekąski. Jak elegancko je podać? Oto kilka propozycji. Owoce bardzo dobrze będą prezentować się na półmiskach, paterach jednopoziomowych lub wielopoziomowych. Atrakcyjne naczynia dodatkowo wyeksponują soczyste i smaczne owoce. Ciekawym pomysłem będzie podanie owoców z jogurtem w jednorazowych pojemniczkach, jak na profesjonalnym słodkim stole. Inną możliwością jest podanie owoców w formie szaszłyków. Pokrój odpowiednio owoce i ponabijaj na drewniane patyczki. Możesz umieścić je w wysokiej szklance lub powbijać do większego owoca, jak arbuz czy melon. Fajnym pomysłem, zwłaszcza dla dzieci, jest podanie owoców w wafelkach do lodów w formie rożka lub miseczek. To rozwiązanie ma wiele zalet i jest ekologiczne – nie trzeba myć naczyń, owoce zjadamy wraz z wafelkiem. Wiemy już co wykorzystać do podania owoców, więc teraz podpowiem jak je ułożyć na talerzu czy paterze.
Jak ułożyć owoce na talerzu?
Płaskie talerze szklane świetnie sprawdzają się podczas tworzenia owocowych dekoracji stołu. Wybierz te eleganckie, zdobione, o pięknych barwach i wzorach. Odpowiedni wybór podkreśli całą aranżację stołu. Mamy naczynie, to bierzemy się za owoce. Dokładnie je umyj, osusz i odpowiednio pokrój. Owoce cytrusowe dzielimy na cząstki lub kroimy w kółka, jabłka i gruszki kroimy na 4 lub 6 części i usuwamy gniazda nasienne. Warto owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Banany i kiwi obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, morele i brzoskwinie kroimy na części i usuwamy pestkę. Mango, melon, arbuz, kroimy w kostkę lub specjalną łyżeczką wykrajamy kulki. Jeśli owoce mamy już przygotowane, możemy układać nasz owocowy talerz. Na środku układamy mango pokrojone w kostkę, a wkoło układamy owoce pokrojone w plastry: banany, kiwi, pomarańcze, do tego cząstki gruszki i ananasa. Dodajemy pokrojone czerwone truskawki, soczyste maliny i pestki granatu. Jeszcze tylko kilka listków świeżej mięty i nasz imprezowy talerz owocowy gotowy.
Jak podać owoce na stół?
Możemy podawać owoce na różne sposoby. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Można podawać owoce pokrojone w plastry lub w oryginalne i fantazyjne kształty. Jeśli masz delikatne owoce i boisz się, że szybko z ciemnieją i nie będą wyglądać apetycznie, podaj je w galaretce. Szczególnie fajnie prezentują się owoce zatopione w przeźroczystej galaretce. Z pewnością zachwycą twoich gości. Oryginalnie także będą wyglądać owoce ułożone kolorystycznie, a stół będzie się prezentował zachwycająco. Owoce możesz także podać jako sałatkę. Na eleganckim talerzu ułóż kilka kawałków brzoskwiń i fig, do tego piękne jeżyny i maliny, kilka kawałków truskawek, winogron i oczywiście świeża mięta. Czy to nie wygląda przepysznie?
Jak ładnie ułożyć owoce na paterze?
Innym rozwiązaniem na podanie owoców jest skorzystanie z patery. Podawanie owoców na paterze jest bardzo stylowe. Szczególnie patery piętrowe, pięknie wyeksponują nasze owocowe przekąski. Dodatkowo wykorzystując piętrowe partery oszczędzamy miejsce na stole. W naszym sklepie można znaleźć patery wykonane ze szkła artystycznego w pięknych kolorach, kształtach i formach. To prawdziwe dzieła sztuki. Gwarantuję, że takie dodatki zachwycą twoich gości. A jak układać owoce na paterze? To nic trudnego. Jeśli patera ma kilka pięter to możesz na niej serwować nie tylko owoce, ale także desery i babeczki.
Zasadą jest, że na samej górze układać najdrobniejsze owoce, mogą to być truskawki, maliny i czereśnie. Niżej umieszczamy owoce nieco większe, oczywiści krojąc je na mniejsze kawałki lub dzieląc na cząstki. Na piętrowych patera bardzo dobrze prezentują się zwisające kiście winogron. Bardzo dobrze będą wyglądać deserki owocowe lub sałatki podane w łupinach kokosowych. Piętrowa patera to świetne rozwiązanie i zawsze się sprawdza na rodzinnych imprezach. Wyglądają efektownie i zachęcają do pałaszowania owocowych smakołyków. Zachęcam do podawania owoców na imprezach i przyjęciach domowych – to naprawdę piękna, pyszna i zdrowa przekąska dla każdego.
Zobacz także:
Jak udekorować stół na 50-te urodziny?
Brak komentarzy