Stół i jego dekoracja odgrywa podczas świąt kluczową rolę. Warto więc nadać mu uroczystego, odświętnego charakteru i zadbać o każdy element jego dekoracji – od zastawy aż po serwetki. Każdy pojedynczy detal wpływa bowiem na cały charakter i styl aranżacji stołu. Pokażę Wam więc jak złożyć serwetki świąteczne, by prezentowały się elegancko i stylowo. Zatem dzisiaj w roli głównej – choinka z serwetki.
Choinka z serwetki
Czego potrzebujesz:
- papierowe, kwadratowe serwetki w zielonym kolorze
- laski cynamonu
- gwiazdki anyżu
Jak złożyć serwetki świąteczne:
Złożenie serwetek w kształt choinki jest naprawdę bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Prezentuje się przy tym naprawdę efektownie, dlatego warto poświęcić chwilę, by cieszyć się oryginalną, świąteczną dekoracją stołu. Weź zieloną kilkuwarstwową serwetkę w kształcie kwadratu i rozpocznij składanie. Zacznij od złożenia pojedynczych warstw serwety do środka, tworząc kształt coraz mniejszych trójkątów. Następnie zagnij pod spód boki serwetki, nadając jej kształt choinki. Później kolejno zawiń do środka każdą z powstałych warstw twojej choinki i… prawie gotowe. Wystarczy, że położysz teraz serwetkę na talerzu i udekorujesz dodatkowo, dodając jej pień zrobiony z laski cynamonu i anyż, który może imitować choinkową gwiazdkę.
Serwetki na sztućce
Na świątecznym stole pięknie zaprezentują się także serwetki na sztućce. Możesz użyć zarówno papierowych jak i materiałowych serwetek. Aby nadać im świątecznego charakteru warto po złożeniu udekorować je jakimś bożonarodzeniowym akcentem. Możesz użyć malutkich ozdób choinkowych, które przymocujesz do serwetki przy pomocą wstążeczki bądź niewielkiej agrafki.
Efektownie złożone i ozdobione serwetki będą doskonałą dekoracją stołu na Boże Narodzenie. Dzięki nim będziesz mogła przemycić też do aranżacji trochę koloru. Elegancko, świątecznie i modnie zaprezentują się serwetki w kolorze butelkowej zieleni, bordo czy złota ułożone na białym obrusie. Daj się więc ponieść fantazji i przygotuj piękną, oryginalną stylizację świątecznego stołu.
Brak komentarzy