Klimat wnętrza tworzą dodatki. Urządziłaś już swoją wymarzoną kuchnię? Dowiedz się, jakie tekstylia kuchenne sprawdzą się w niej najlepiej. Na co zwrócić uwagę, wybierając fartuch kuchenny, rękawice czy ręczniki kuchenne? Z jakich materiałów powinny być wykonane, by służyły jak najdłużej?
Nie musisz od razu planować rozbudowanego remontu, aby nieco odświeżyć swoją kuchnię. Możesz to zrobić dużo niższym kosztem np. fundując sobie oryginalny fartuch, kolorową rękawicę i nietuzinkowe ręczniki. To rozwiązanie dobre dla niezdecydowanych – ściereczkę czy „łapkę” w każdej chwili możesz wymienić na nową. Chyba że wolisz mieć ich kilka do wyboru – na każdą porę dnia i roku.
Jeżeli Twoje wnętrze urządzone jest na biało, możesz zaszaleć praktycznie ze wszystkimi kolorami i wzorami. Stylistykę country uzyskasz dzięki motywom np. z kogutem. Prowansalski klimat to z kolei wzory z lawendą, a dzięki akcentom marynistycznym i motywom w biało–granatowe pasy poczujesz się jak na wakacjach.
Fartuch kuchenny – tego nie może zabraknąć w twojej kuchni
Wszystkie wiemy, że kuchnia to serce domu i dlatego warto szczególnie skupić się na jej aranżacji. I tak, jak meble wybierasz zawsze pod względem praktycznym, tak odpowiedni klimat pomieszczenia osiągniesz tylko dzięki przemyślanym dodatkom. Dlatego w żadnej kuchni nie może zabraknąć ozdobnych tekstyliów, które stoją na straży czystości podczas przyrządzania posiłków i są także wspaniałą ozdobą, dzięki której kuchnia staje się znacznie przytulniejsza. Czy potrafisz wyobrazić sobie gotowanie bez fartucha, albo wyjmowanie gorącej foremki z piekarnika bez rękawicy kuchennej? Bo ja nie!
Co zatem koniecznie powinno znaleźć się w Twojej kuchni? Po pierwsze: fartuch kuchenny, który stanowi doskonałą barierę ochronną przed zabrudzeniem. Do tego ładnie skrojony i w ciekawym kolorze (lub z oryginalnym nadrukiem) – wprowadzi Cię w dobry nastrój. Ja mam fartuszek w uniwersalnym kolorze, który pasuje do innych kuchennych akcesoriów (rękawicy i ściereczek). Z kolei materiał w wyrazistych kolorach lub wzorach pozwala na sprytne zakamuflowanie pojawiających się na nim plam.
Fartuch kuchenny: jaki wybrać?
Wybierając fartuch dla siebie, przede wszystkim zwróć uwagę na jego krój. Te najkrótsze, zawiązywane w pasie chronią wyłącznie biodra i nadają się do prostych prac kuchennych. Do pieczenia ciast wybierz lepiej bardziej rozbudowany model zasłaniający także górną część ciała (najlepiej, jeśli będzie wiązany zarówno w pasie, jak i na szyi, umożliwiając Ci swobodną regulację). Aby fartuch kuchenny pełnił swoją funkcję jak najlepiej, powinien być także dobrze dopasowany. Materiał, z którego będzie wykonany, powinien być gruby i wytrzymały, a jednocześnie elastyczny, aby nie krępował Twoich ruchów.
Ściereczki kuchenne – bawełniane lub z mikrofibry
W kuchni nie może również zabraknąć ściereczek i ręczników, które pozwalają utrzymać pomieszczenie w czystości. Kuchnię najlepiej wyposażyć w kilka ich rodzajów (do przecierania powierzchni stołu, a także polerowania sztućców, talerzy czy szklanek) – ich nigdy nie jest za dużo. Zastanawiasz się, jaki materiał na ścierki kuchenne będzie najlepszy? Ja w swojej kuchni mam przede wszystkim ścierki bawełniane oraz te z mikrofibry. Są bardzo chłonne i miękkie, dzięki czemu nie pozostawiają smug i wilgoci na przecieranych powierzchniach.
Do kompletu z fartuchem kuchennym – rękawica
Kolejny ważny element to oczywiście rękawica kuchenna, która ochroni Twoją skórę przed oparzeniem. Chociaż na rynku dostępne są tzw. „łapki” silikonowe, ja zawsze wybieram tekstylne rękawice, które – moim zdaniem – sprawdzą się znacznie lepiej. Zazwyczaj mają kilka warstw tkaniny, co zapewnia większą ochronę dłoni. Można je również bez problemów prać w pralce, a ich dodatkową zaletą jest to, że występują w wielu wzorach i kolorach.
Silikon potrafi się nagrzać i podczas przenoszenia garnka możesz nagle poczuć wysoką temperaturę. Tekstylna rękawica wypełniona jest najczęściej flizeliną lub frotte, dzięki czemu znacznie wolniej nabiera ciepła i stanowi lepsze zabezpieczenie.
Tekstylia kuchenne – wybór (nie) jest oczywisty!
Najlepiej, gdy wybierzesz rękawicę z wydzielonym kciukiem – dzięki temu uchwycenie gorącego garnka będzie o wiele łatwiejsze. Niektóre modele mają także specjalne magnesy do powieszenia rękawic np. na lodówce.
Zwróć także uwagę na długość rękawicy. Krótsze rękawice są bardzo wygodne i łatwo chwycić w nich np. gorąca pokrywkę. Nie nadają się jednak do wyciągania przedmiotów z piekarnika.
Wybierając tekstylia, nie kieruj się jedynie panującymi trendami. Przede wszystkim postaw na ich jakość. W przypadku ściereczek, fartuchów kuchennych czy rękawic ma to szczególne znaczenie. Pamiętaj, że tekstylia kuchenne szybko się brudzą, co oznacza konieczność częstego prania. Jeżeli zdecydujesz się na te, które zostały wykonane ze słabych materiałów, już po kilku praniach będą nadawały się do wyrzucenia.
Dodaj komentarz