Wszystkie wazony prędzej czy później pokrywają się kamiennym nalotem z wody. Jak domyć wazon szklany, a jak kryształowy? Co zrobić jeżeli naczynie ma nietypowy kształt?
Wazon szklany – jak go umyć?
Szkło najlepiej myć ręcznie, w ciepłej wodzie, z dodatkiem mydła lub płynu do mycia naczyń. Świetnie sprawdzi się również czyszczenie za pomocą skórki po cytrynie. Blask zmatowiałym wazonom przywrócisz przy użyciu roztworu popiołu drzewnego i soli amoniakalnej (salmiaku). Roztwór wlej do naczynia i pozostaw na jakiś czas, po czym wylej i przepłucz wazon wodą.
Osad z twardej wody na szklanych wazonach można usunąć napełniając je octem i wodą, zmieszanymi w równych proporcjach. Należy zostawić go na kilka godzin w naczyniu, a następnie umyć ciepłą wodą z mydłem.
Inne sprawdzone sposoby na szybkie wyczyszczenie wazonu
Alka Seltzer
Napełnij wazon gorącą wodą i wrzuć do niej dwie tabletki.
Piasek
Działa podobnie jak ryż. Wsyp piasek do wazonu i dodaj ciepłą wodę z odrobiną mydła i potrząsaj. Piasek doskonale zmywa rozmiękczony przez wodę brud.
Cola
Idealnie sprawdzi się do wyczyszczenia miejsc, które nie są w zasięgu Twojej ręki. Napój wlej mniej więcej do połowy wysokości. Porządnie potrząśnij i pozostaw na kilka minut. Następnie dokładnie wypłucz naczynie.
Jak wyczyścić kryształowy wazon?
Kryształowy wazon doda uroku każdemu bukietowi kwiatów. Co jednak zrobić, gdy zmatowieje? Przede wszystkim pamiętaj, że głównym powodem matowienia kryształów jest mycie ich pod gorąca wodą. Należy więc czyścić je wyłącznie w zimnej wodzie z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń. Po umyciu, wypłucz wazon w słabym roztworze octu z wodą. Dzięki temu unikniesz nieestetycznych zacieków.
Aby przywrócić kryształom upragniony blask, na wilgotna szmatkę nabierz odrobinę soli i delikatnie wypoleruj. Możesz również użyć denaturatu. Ciekawym, a zarazem sprawdzonym sposobem jest również wrzucenie do naczynia obierków po ziemniakach. Zalej je wodą i pozostaw na kilka godzin. Po upływie tego czasu wstrząśnij naczyniem i dokładnie je wypłucz.
Ponieważ kryształ jest materiałem niezwykle kruchym, zarówno podczas jego mycia, jak i suszenia, zaleca się szczególną ostrożność.
Fikuśny i wąski wazon
Jeżeli nie masz w domu odpowiedniej szczotki do czyszczenia butelek (lub jest ona zbyt szeroka) wystarczy, że wsypiesz do środka naczynia małą garść ryżu, następne wlejesz do środka wodę z dodatkiem płynu do naczyń i mocno potrząśniesz. Woda z płynem umyje jedynie drobne zanieczyszczenia, natomiast ryż „rozbije” zalegający brud. Można także napełnić zabrudzony wazon roztworem octu i wody (1:1) i po kilku godzinach umyć naczynie wodą z mydłem.
Jak wyczyścić dno wazonu?
Jedną z najtrudniejszych czynności podczas mycia wazonu jest dokładne doczyszczenie jego dna. Nie pomaga ani wielogodzinne namaczanie, ani specjalne szczoteczki do mycia butelek. Na samym dnie, przy krawędzi i tak zostaje osad. Sposób na doczyszczenie tego miejsca jest niewiarygodnie prosty! Do wazonu wsyp drobno pokruszone skorupki jaj. Zalej je gorąca wodą z dodatkiem octu i wstrząsaj naczyniem tak długo, aż osad zniknie.
W przypadku wazonów kryształowych, wlej na dno trochę gorącego octu spirytusowego. Następnie przykryj wazon złożoną ściereczką i odstaw. Po kilku godzinach wylej ocet, a wazon wypłucz pod bieżąca wodą, wytrzyj do słucha i wypoleruj.
Co zrobić, kiedy z wazonu brzydko pachnie?
Pamiętaj, że kiedy wstawiasz do wazonu cięte kwiaty, musisz systematycznie wymieniać im wodę. Jeżeli o to nie zadbasz, w wodzie, w której zanurzone są kwiaty rozwiną się mikroorganizmy, które są szkodliwe dla kwiatów i łodyg. Często też powstaje trudny do doczyszczenia osad. Niesyty, niedomyty wazon zaczyna brzydko pachnieć. Przez to Twoja jadalnia przestaje być zachęcającym do spedzania w niej czasu miejscem. Na szczęście jest sposób, aby się tego zapachu szybko pozbyć. Wystarczy, że wlejesz do naczynia roztwór octu w proporcjach 7 łyżek octu spirytusowego na 1 litr wody. Pozostaw go na około 30 do 40 minut. Następnie wylej płyn, a wazon dokładnie umyj w ciepłej wodzie z dodatkiem odpowiedniego detergentu.
Brak komentarzy